Хімія

16.03. Хімія. Група №13

Тема: Сахароза, крохмаль і целюлоза: молекулярні формули, гідроліз. Способи одержання  сахарози, крохмалю і целюлози.

Сахароза — це хімічна назва цукру. Молекулярна формула сахарози — C12H22O11. Її виділяють із цукрових буряків або цукрової тростини. Вона є одним із головних джерел енергії у їжі людини. Сахарозу ще називають дисахаридом, через те що в кислотному середовищі під час нагрівання або під дією ферментів, тобто біологічних каталізаторів, відбувається гідроліз із утворенням молекул двох інших речовин — глюкози та фруктози:

http://storinka.click/uploads/9-klas-khimija-butenko/9-klas-khimija-butenko-687.png

Ці речовини мають однаковий склад, але відрізняються будовою молекул.

Крохмаль. Молекулярна формула крохмалю — (C6H10O5)n. Це біла порошкоподібна речовина, нерозчинна в холодній воді. У гарячій воді крохмаль набухає, утворюючи крохмальний клейстер.

Лабораторний дослід 20

Відношення крохмалю до води

У пробірку шпателем насипте трохи крохмалю й залийте водою об’ємом 4-5 мл. За допомогою скляної палички суміш ретельно перемішайте.

В іншій пробірці нагрійте до кипіння воду об’ємом 2-3 мл. Потім у цю саму пробірку невеликими порціями влийте, перемішуючи, суспензію крохмалю. Що спостерігаєте? Утворюється колоїдний розчин (крохмальний клейстер). Яку назву він має? Колоїдний розчин зберігайте для виконання наступного досліду.

Усі спостереження, назви отриманих продуктів і хід виконання досліду запишіть у зошит.

Крохмаль міститься в рослинах: у картоплі його масова частка наближається до 20 %; у зернах пшениці та кукурудзи — до 70 %, а найбільша в зернах рису — 80 %. Крохмаль відносять до цінних поживних речовин.

В організмі людини під дією ферментів крохмаль зазнає гідролізу з утворенням глюкози:

http://storinka.click/uploads/9-klas-khimija-butenko/9-klas-khimija-butenko-688.png

Молекули крохмалю неоднакові за структурою та розмірами. Молекули лінійної структури (рис. 51, а) складаються з декількох сотен ланок складу C6H10O5. Їхня молекулярна маса становить кілька сотен тисяч г/моль.

http://storinka.click/uploads/9-klas-khimija-butenko/9-klas-khimija-butenko-689.jpg

Рис. 51. Полімерна будова молекули крохмалю: а — лінійна; б — розгалужена

Молекули розгалуженої структури крохмалю (рис. 51, б) складаються з декількох тисяч ланок C6H10O5, молекулярна маса яких становить кілька мільйонів г/моль.

Під час взаємодії крохмалю з йодом утворюється речовина синього кольору. Її застосовують як якісну реакцію з метою визначення наявності в речовині як йоду, так і крохмалю.

http://storinka.click/uploads/9-klas-khimija-butenko/9-klas-khimija-butenko-690.jpg

Целюлоза, яку ще називають клітковиною, — волокниста речовина, нерозчинна не тільки у воді, а й в органічних розчинниках. Вона подібно до крохмалю, унаслідок повного гідролізу за умови нагрівання або наявності кислот, перетворюється на глюкозу:

http://storinka.click/uploads/9-klas-khimija-butenko/9-klas-khimija-butenko-691.png

Крохмаль і целюлоза — природні ізомери. На відміну від молекул крохмалю, молекули целюлози не бувають розгалуженими, вони переплітаються між собою, утворюючи волокна (рис. 52).

Целюлоза входить до складу рослинних клітин, головним чином бавовни та льону. Деревина також містить целюлозу, але лише з масовою часткою 50 %.

Домашне завдання

Вивчити § 24 ст. 141

Підручник за 10 клас » Хімія Автор: Попель, Крикля,