Облік та калькуляція

     Практична робота: №8.»Розрахунок сировини на необхідну кількість порцій». «Перерахунок овочів в залежності від місяців року».

      Мета: Засвоїти і закріпити на практиці порядок перерахунку овочів в залежності від місяця року.

            У збірнику рецептур страв вміщена таблиця відходів і втрат сировини  при холодній та тепловій обробці. Відходи картоплі , буряків, моркви, змінюються залежно від сезону.

            Для того, щоб знати яку кількість картоплі необхідно взяти для приготування даної страви ми проводимо розрахунок. З початку необхідно ви значити коефіцієнт. Для цього потрібно (масу сировини брутто, яка діяла до 1вересня поділити на масу сировини брутто і отримаємо коефіцієнт перерахунку).

             Наприклад маса сировини брутто (133 г) ділимо на масу сировини брутто (125 г) дорівнює (1,06г). Тоді 0,450 г. множимо на 1,06 г. дорівнює                                   0,477 (грам). Така норма закладки картоплі з 01. 09 по 31.10.

 З 01.11. норма змінюється:  маса сировини брутто (143 г) на масу сировини брутто(133г) дорівнює 1,07 г.

0,477*11,07=0,477*1,07=0,510.

Хід роботи

1.Визначити коефіцієнт витрат сировини до маси  сировини (брутто) при приготуванні страв

Назва страви Норма в г Коефіцієнт
1 2 3
Картопля молода, сира (до 01.09) Страва п1, картопля смажена (брусками) З 01.09 по 31.10 125       193  

            2.Визначити коефіцієнт витрат сировини до маси сировини (брутто)

Розрахунок записати в зошиті.

Назва страви Норма в г Коефіцієнт
1 2 3
Картопля молода, сира об. 125  
Страва    п1, «Картопля молода»    
З 01.09 по 31.10 133  

 Домашнє завдання: Зробити розрахунки і записати в зошит.